Jakub Forgács Správy

Hrozí vám RAKOVINA kože? V Bystrici vyšetria znamienka BEZPLATNE a bez objednania

Nemocnica chce touto akciou prispieť k šíreniu prevencie a včasnému záchytu ochorenia v rámci európskej kampane Euromelanoma days.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí vám RAKOVINA kože? V Bystrici vyšetria znamienka BEZPLATNE a bez objednania
Zdroj: TASR/František Iván

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F.D. Roosevelta Banská Bystrica budú v pondelok až stredu – 13. až 15. mája bezplatne vyšetrovať znamienka. Informovala o tom Ružena Maťašeje, hovorkyňa, PR manažérka nemocnice so slovami, že vo vzdelávacom centre EDUKA lekárky z Dermatovene­rologickej kliniky SZU skontrolujú návštevníkom znamienka a poradia, aký spôsob ochrany pred slnečným žiarením je pre ich pokožku najvhodnejší.

Najčastejšie zhubné nádory

Nádory kože vrátane malígneho melanómu sú podľa Maťašeje celosvetovo najčastejšími zhubnými nádormi. Nemocnica chce touto akciou prispieť k šíreniu prevencie a včasnému záchytu ochorenia v rámci európskej kampane Euromelanoma days.

„Môže prísť naozaj ktokoľvek, vrátane detí. V Eduke budeme v čase od 9 do 13 hod. Verejnosť určite poteší, že na toto vyšetrenie sa nemusí nikto objednávať,“ pozýva MUDr. Petra Mečiarová, lekárka kliniky.

„Na našej klinike máme s liečbou nádorov kože dlhoročné skúsenosti. Rakovina kože je jednou z najlepšie liečiteľných foriem rakoviny, pokiaľ je rozpoznaná včas. Preto veríme, že ľudia využijú príležitosť a zúčastnia sa tejto preventívnej kampane,“ uvádza MUDr. Slavomír Urbanček, PhD., prednosta Dermatovenero­logickej kliniky .

Tisíce prípadov ročne

Na Slovensku podľa slov Maťašeje pribudne každoročne viac ako 7-tisíc prípadov nemelanómovej rakoviny a takmer tisíc nových prípadov melanómu. „Napriek nesporným pokrokom v diagnostike a liečbe zostáva úmrtnosť na melanóm vysoká. Hlavným rizikovým faktorom je UV žiarenie, so spolupodielom iných faktorov, ako ionizujúce žiarenie, vyšší vek, fajčenie, HPV infekcia, imunosupresívna terapia, zvlášť u pacientov po transplantácii a svetlá pokožka – fototyp I-II,“ vymenovala.

„Medzi priority našej nemocnice patrí ochorenia nielen liečiť, ale prispieť aj k účinnej prevencii ich vzniku. V rámci nemocnice realizujeme viacero projektov, ktoré sú zamerané na prevenciu ochorení a to najmä tých onkologických. Do kampane Euromelanoma days sme sa zapojili s veľkou radosťou,“ dodáva na záver riaditeľka nemocnice Ing. Miriam Lapuníková, MBA.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM